ibood- hoe een site/webwinkel zich om zeep helpt

Door roundlet op maandag 22 december 2014 03:28 - Reacties (35)
Categorie: -, Views: 10.456

Ken je die site, ibood?
Ja die heeft elke dag vet goede aanbiedingen. Dit werd mij verteld eind 2009.
Een paar maanden later koop ik een huis in aanbouw.
En zo word de site elke dag bezocht.
En heb er heel veel euro`s aan producten besteld. Nooit problemen en altijd goed geholpen.

Afgelopen tijd was ik verzadigd, dus keek wel maar kocht ik niks meer. Vaak las ik de berichten, want soms staat er nog best leuke info op.
Op een gegeven moment begonnen ze meerdere producten per dag aan te bieden. Maar kwam er ook meer kritiek over leveringen. Zelf maakte ik het toen ook mee, dat een lamp ruim 3 weken later dan beloofd uitgeleverd werd. Naja kan gebeuren toch?

Dan de nieuwe site, veel kritiek. En voor mij ook terecht, hoe simpel de site was.
Hoe druk hij nu is.
Maar uiterlijk, niet meteen oordelen.
Maar er lijkt meer aan de hand. Elke dag weer komen er post van mensen die hun producten niet krijgen. Klachten over klantenservice, geen communicatie, geen duidelijkheid. Maar toch de site van het jaar 2014? Oke!? hoeveel waarde moeten wij daar aan hechten dan?

Vandaag hadden ze weer een goede aanbieding. Maar echt niet, dat ik mij achterin de rij aansluit om mijn product misschien te krijgen. Jammer, had er zulk goede ervaring mee. Van mij mag de site op zwart.................

Een auto kopen, eigenlijk zijn we best gek

Door roundlet op donderdag 18 september 2014 08:12 - Reacties (48)
Categorie: -, Views: 11.864

In 2010 kwam ik van school en wilde omdat er veel gereden zou worden.
Een goede auto kopen.
Dus ik koop dat jaar van mijn zuurverdiende geld voor 7.000 euro een VW polo tdi.
Reden? zuinig , betrouwbaar etc etc.

Afgelopen jaar heb ik mijn motor rijbewijs gehaald en sindsdien staat de polo meer stil dan dat hij rijdt. Daarom kwam mijn vriendin op het idee. Waarom verkoop je hem niet. Want stilstaan kost met een diesel best veel geld (83 euro wegenbelasting en 40 euro verzekering).

Dus auto in de verkoop. Omdat de auto in de 4 jaar 125.000km had gereden. Was hij er niet veel beter op geworden en had zo zijn dingetjes ( en ik lieg daar niet over, maar drukt daardoor wel de prijs).
Na een week wordt hij opgehaald voor 3100 euro.

Omdat we al een tijd een knappe grote auto willen (mitsubitshi ASX). besluiten we voor een jaartje een simpele goedkope auto aan te schaffen. Zodat wanneer het weer het niet toe laat om met de motor te gaan. Ik de auto kan pakken en wanneer er iets vervoerd moet worden ( ik werk op tijden dat openbaar vervoer niet rijdt).

Na een tijdje op internet zoeken kom ik op een Mitsubitshi Carisma uit. Japanners zijn erg betrouwbaar, zwaar ondergewaardeerd en daardoor niet duur.
Daarbij komt dat de Carisma ( Nederlands product , made in Born). Helemaal onder gewaardeerd is en op de zelfde basis staat als een volvo.

Maar goed. Ik ga op pad met mn broer die meer verstand heeft van auto`s dan mijzelf.
Na een aantal gezien te hebben vinden we in t gooi een lichtblauw model voor 1200 euro.
Eentje met 192.000 op de teller, maar zulke auto`s zijn vaak dan net ingereden.
Werkende airco, elektrische ramen, 1.8 benzine motor, grote achterbak, trekhaak, abs , airbags etc mogen niet ontbreken.

De auto is duidelijk niet nieuw, maar in een best goede conditie. Dus de auto wordt gekocht.
Eerste tankbeurt : de auto rijdt 1 op 17,4 ...... Dat zie ik nieuwe auto`s met hun downsize van de motoren toch niet doen.

Tijdens het rijden denk ik, we zijn toch best gek. De polo is in vier jaar 4000 euro gezakt in waarde. Eigenlijk had ik met al het onderhoud (circa 2000 euro). Elk jaar zo`n auto kunnen kopen. Mocht hij defect raken. Daarbij is de auto stiller, groter en net zo luxe als de polo.
Als ik deze auto over een jaar verkoop. Zal hij misschien 100 euro of misschien 200 euro gezakt zijn. Maar dan nog steeds ben ik veel goedkoper uit dan ik nog een jaar in de polo was blijven rijden.
Misschien blijft hij dan ook wat langer. Want tot dus ver zien we geen reden om zoveel geld te spenderen.....

Bagage afhandeling

Door roundlet op vrijdag 31 januari 2014 07:40 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 6.581

Alles in deze blog is vrij op internet te vinden. ik maak er alleen een passend verhaal van! Ik doe dit omdat ik het interessant vindt en misschien jullie ook. Passend kritiek heb ik iets aan. Ik zal het telkens verder uitbreiden

Schiphol,
Bijna 3 jaar werk ik op Schiphol als service engineer voor Vanderlande industries om het bagage systeem met mijn mede collega`s (zo`n 70 man) up and running te houden. Vaak op verjaardagen etc vertel je dit en de eerste opmerking: O, jij werkt aan die bandjes....

Ja, ik werk aan bandjes, maar deze alleen hebben geen capaciteit van 70 miljoen bagage stukken per jaar. Om deze bandjes heen zit nog veel meer mooie techniek. Ik laat je wat dingen zien, waar menig mens niet stil bij staat.
Een korte lijst van equipment (ik ga niet diep in op onderdel, dit zijn er te veel!):
  • 54 kranen
  • 6 robots
  • 305 check in balies
  • Bagtrax (d-pier)
  • Tubtrax
  • Sorters
Schiphol is voornamelijk een transfer luchthaven, een groot deel van de mensen dus die er vertrekken, komen direct uit een ander toestel. Omdat Schiphol aan de hoogste veiligheid wil voldoen. Wordt elk stuk bagage daarom uit het vliegtuig gehaald en gescreend om vervolgens als batch (een lading koffers voor een toestel) klaar gezet om weer geladen te worden.

Om je hier een beeld van te geven:


Om je even wat cijfertjes te geven, per dag wordt er gemiddeld 120.000 stuks bagage gesorteerd en gescreend. Op piekdagen , zoals in de zomer. Loopt dit op tot +180.000.
Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen naam:
d-pier, e kelder, zuid, west en de backbone.

Deze hallen bij elkaar hebben een totaal oppervlakte van 129.500m2 .
Dit is gelijk aan 12 voetbal velden vol met machines om er voor te zorgen dat jou bagage stuk snel en veilig in het vliegtuig kan komen. De langste weg die een koffer kan afleggen op Schiphol is 2,5 km.

Wanneer jij gaat vliegen, check je in in een bepaalde terminal. T1 ,T2 of T3 .
Het grootste gedeelte per terminal gaat naar een bepaalde hal. Zo T1 naar zuid, T2 naar e-kelder/d-pier en T3 naar west.

Zuid (onthou de tekst, hierna zal het in een video zichtbaar zijn):

We nemen hier als voorbeeld dat je een vlucht met Transavia naar Spanje hebt geboekt.
Hiervoor check je in in terminal 1. Je komt bij de balie en overhandigd je koffer.
De dame achter de balie doet een mooie streepjes code op de koffer. Deze code is erg belangrijk voor het systeem. Omdat hiermee van te voren zijn route is bepaald en het een soort track and trace wordt. Dit systeem wordt internationaal gebruikt. Op het moment dat hij uitgeprint is, zal deze 3 dagen lang op elke luchthaven bekend zijn met hun systemen.

Wanneer jij hem over de band weg ziet gaan begint zijn reis van minimaal 15 min en dat over afstanden die je zelf niet wilt lopen.
Elk bagage stuk wordt altijd volautomatisch gescreend voor veiligheid.
Wanneer dit goed bevonden is kan hij naar welke hal dan ook.
Dit wordt van te voren geplant door de afhandelaar ( 70% op Schiphol wordt door KLM afgehandeld, zij laden/ontladen het vliegtuig).
Maar wat ik al aangaf gaat het meeste bagage van T1 naar zuid toe.
Omdat je ongeveer 2 uur van te voren aanwezig dient te zijn op de luchthaven. Wordt je bagage op geslagen , immers staat een Transavia toestel nooit lang aan de grond( ongeveer een uur en hier wordt hij ontladen en geladen).

Je bagage stuk wordt hiervoor geladen in tubrax (tubtrax is een systeem waar bakken over banden met hoge snelheid getransporteerd kunnen worden) , deze bak gaat via speciale lijnen naar een volautomatische buffer (deze buffer heeft een capaciteit van 4.300 koffers en worden opgeslagen door 32 volautomatische kranen).
Hier wordt de bak met een kraan in een rek geplaatst. Wanneer de vlucht wordt opgemaakt ( bagage geladen wordt in karren om zo naar het vliegtuig getransporteerd te worden). Komen alle koffers voor die vlucht uit de betreffende rekken.
Vervolgens gaan ze weer over speciale lijnen naar de sorteerhal.

De naam zegt het al.
Hier wordt bagage gesorteerd. Dit gebeurd door 2 sorters, dit zijn twee grote cirkels met elk 182 schotels. Elke schotel kan kantelen en op elke schotel kan een bagage stuk.
Video van een soort gelijke sorter :


Een vlucht in zuid kan worden opgemaakt op een lateral ( een bagageband waar handmatig geladen word in karren) of met een robot die deze dan in de karren laat.
Elke lateral of robot heeft zijn eigen shute ( een soort van glijbaan/afstort), omdat de schotels van de sorter kunnen kantelen. Kan bij de juiste shute afgestort worden.
Waarmee een vlucht geladen kan worden in karren en zo getransporteerd wordt naar het vliegtuig.

d-pier:
D-pier is voornamelijk een transfer gebied. Hier komen bagage stukken uit het ene toestel om gescreend te worden , gesorteerd en opgemaakt te worden voor de volgende vlucht.
Bijvoorbeeld:
Een 777 van KLM land op Schiphol met 350 pasagiers. 50 mensen blijven in Nederland. Hier is met laden al rekening gehouden en dit kan direct uit het vliegtuig naar de aankomst banden toe.
De andere 300 koffers worden naar de d-hal gereden. Waarna ze gelost worden om gescreend te worden. Na de screening worden ze geladen in BAGTRAX. Bagtrax is een geweldig systeem dat veel weg heeft van een achtbaan. Elk stuk bagage wordt geladen in een karretje. Dit karretje gaat over een soort van baan (vergelijkbaar met een achtbaan) met een snelheid van 25km/h over deze baan. De baan loopt onder de grond van de vork van d-pier tot de voet van de e pier.
Met dit systeem kan bagage naar andere gebieden toe, naar een eigen buffer met 3000 opslag plaatsen of naar unloader ( zelfde werking als de sorter). De bagtrax sorteerd de bagage naar de juiste gebieden waarna weer een batch gemaakt kan worden en dit gelost kan worden op een lateral.

De volgende video is niet op Schiphol, maar T5. Alles wat je ziet staat in gelijke maten op Schiphol.


De volgende video zie je alle gebieden van schiphol en hun equipment: