Een auto kopen, eigenlijk zijn we best gek

Door roundlet op donderdag 18 september 2014 08:12 - Reacties (48)
Categorie: -, Views: 11.031

In 2010 kwam ik van school en wilde omdat er veel gereden zou worden.
Een goede auto kopen.
Dus ik koop dat jaar van mijn zuurverdiende geld voor 7.000 euro een VW polo tdi.
Reden? zuinig , betrouwbaar etc etc.

Afgelopen jaar heb ik mijn motor rijbewijs gehaald en sindsdien staat de polo meer stil dan dat hij rijdt. Daarom kwam mijn vriendin op het idee. Waarom verkoop je hem niet. Want stilstaan kost met een diesel best veel geld (83 euro wegenbelasting en 40 euro verzekering).

Dus auto in de verkoop. Omdat de auto in de 4 jaar 125.000km had gereden. Was hij er niet veel beter op geworden en had zo zijn dingetjes ( en ik lieg daar niet over, maar drukt daardoor wel de prijs).
Na een week wordt hij opgehaald voor 3100 euro.

Omdat we al een tijd een knappe grote auto willen (mitsubitshi ASX). besluiten we voor een jaartje een simpele goedkope auto aan te schaffen. Zodat wanneer het weer het niet toe laat om met de motor te gaan. Ik de auto kan pakken en wanneer er iets vervoerd moet worden ( ik werk op tijden dat openbaar vervoer niet rijdt).

Na een tijdje op internet zoeken kom ik op een Mitsubitshi Carisma uit. Japanners zijn erg betrouwbaar, zwaar ondergewaardeerd en daardoor niet duur.
Daarbij komt dat de Carisma ( Nederlands product , made in Born). Helemaal onder gewaardeerd is en op de zelfde basis staat als een volvo.

Maar goed. Ik ga op pad met mn broer die meer verstand heeft van auto`s dan mijzelf.
Na een aantal gezien te hebben vinden we in t gooi een lichtblauw model voor 1200 euro.
Eentje met 192.000 op de teller, maar zulke auto`s zijn vaak dan net ingereden.
Werkende airco, elektrische ramen, 1.8 benzine motor, grote achterbak, trekhaak, abs , airbags etc mogen niet ontbreken.

De auto is duidelijk niet nieuw, maar in een best goede conditie. Dus de auto wordt gekocht.
Eerste tankbeurt : de auto rijdt 1 op 17,4 ...... Dat zie ik nieuwe auto`s met hun downsize van de motoren toch niet doen.

Tijdens het rijden denk ik, we zijn toch best gek. De polo is in vier jaar 4000 euro gezakt in waarde. Eigenlijk had ik met al het onderhoud (circa 2000 euro). Elk jaar zo`n auto kunnen kopen. Mocht hij defect raken. Daarbij is de auto stiller, groter en net zo luxe als de polo.
Als ik deze auto over een jaar verkoop. Zal hij misschien 100 euro of misschien 200 euro gezakt zijn. Maar dan nog steeds ben ik veel goedkoper uit dan ik nog een jaar in de polo was blijven rijden.
Misschien blijft hij dan ook wat langer. Want tot dus ver zien we geen reden om zoveel geld te spenderen.....

Volgende: ibood- hoe een site/webwinkel zich om zeep helpt 12-'14 ibood- hoe een site/webwinkel zich om zeep helpt
Volgende: Bagage afhandeling 01-'14 Bagage afhandeling

ReactiesDoor Tweakers user -RetroX-, donderdag 18 september 2014 08:21

Ik herken dat heel goed. Vooral die reclames voor nieuwe auto's "vanaf slechts 23.000 euro" verbazen me. Ik rij nu een Golf 3 diesel die heb gekocht voor 600. Mijn vorige auto (een suzuki alto uit 94) heeft me 400 euro gekost en heeft het 3 jaar volgehouden. Ik rij zo'n 40 tot 50 duizend km per jaar. Zo'n auto van 20k+ verliest dan bijna 5K per jaar aan waarde.

Door Tweakers user DjVe, donderdag 18 september 2014 08:23

Je hebt gelijk hoor. Ik zou best een grote mooie luxe wagen willen rijden, maar voor die 50km per week volstaat een VW Lupo ook prima. Waarom dan veel meer gaan uitgeven? :)

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 08:26

DjVe schreef op donderdag 18 september 2014 @ 08:23:
Je hebt gelijk hoor. Ik zou best een grote mooie luxe wagen willen rijden, maar voor die 50km per week volstaat een VW Lupo ook prima. Waarom dan veel meer gaan uitgeven? :)
ik rij gemiddeld 1600km per maand. Maar sinds een tijdje dus op de motor. Maar in de winter gaat dat niet op. Dus dan mag de auto aan de bak. Maar ik denk dat er makkelijk op zo`n auto nog een tonnetje te draaien is. Misschien wel twee. Maar we gaan het zien

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 08:31

-RetroX- schreef op donderdag 18 september 2014 @ 08:21:
Ik herken dat heel goed. Vooral die reclames voor nieuwe auto's "vanaf slechts 23.000 euro" verbazen me. Ik rij nu een Golf 3 diesel die heb gekocht voor 600. Mijn vorige auto (een suzuki alto uit 94) heeft me 400 euro gekost en heeft het 3 jaar volgehouden. Ik rij zo'n 40 tot 50 duizend km per jaar. Zo'n auto van 20k+ verliest dan bijna 5K per jaar aan waarde.
Naja maar ook het verbruik. Mn pa heeft twee jaar geleden een Opel Astra nieuw gekocht. Pracht auto met een 1.4 turbo.
Maar die auto rijdt gewoon niet beter dan 1 op 14.
Denk dat met de techniek van nu. Had toch beter moeten zijn.
Mn meisje rijdt al jaren in dr smart( eerste model) altijd een verbruik van 1 op 20. De modellen erna zijn alleen maar meer gaan verbruiken.

Tegenwoordig kost een liter genoeg. Hoewel ik ze op de motor graag gebruik(daar zit nog wel een fun factor in). Vind ik het met een auto dood zonde

Door Tweakers user GrooV, donderdag 18 september 2014 08:34

Let wel op dat je niet te veel geld gaat uit geven aan onderhoud (kleine reparatie hier en daar tikt al snel aal) en dan tijdig weer een andere koopt

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 08:40

GrooV schreef op donderdag 18 september 2014 @ 08:34:
Let wel op dat je niet te veel geld gaat uit geven aan onderhoud (kleine reparatie hier en daar tikt al snel aal) en dan tijdig weer een andere koopt
Ja dat weet ik. Maar kan een hoop zelf. Als t nodig is.

Door Tweakers user Neo_TGP, donderdag 18 september 2014 09:01

Toch is het verbruik van nieuwe auto's niet altijd slecht, maar ik heb wel het idee dat in ieder geval de benzine en hybride varianten nogal ver van de specificaties zitten. Ik haal zonder al te veel moeite een verbruik van 4.2 liter per 100 km (1 op 23.8), nou zit dat nog steeds wel aardig van de specificatie van 3,8 liter per 100 km, maar in verhouding tot andere nieuwe auto's valt de afwijking wel mee. Dit betreft dan een Audi A3 1.6 liter Diesel uit 2013.

Neemt overigens nog niet weg dat je met het zuinige verbruik de waardevermindering van deze auto niet zou kunnen terugverdienen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 september 2014 09:01]


Door Tweakers user dipje2, donderdag 18 september 2014 09:13

Auto's blijven rare dingen als je naar de waarde kijkt.
Het ene model zakt amper in waarde over de jaren, de andere kan je voor 3000,- kopen maar is twee jaar later op de 2e hands markt nog geen 800,- waard.

Sommige mensen vinden een benzine motor met (bijna) 200.000 op de teller schrikbarend veel, andere niet (hangt van de historie van het onderhoud en de auto af, en uiteraard het type / merk auto). Dus jij kan denken 'koopje' omdat je weet hoe het zit, maar dat maakt het moeilijk om hem weer te verkopen omdat je dan hem moet zien te verkopen aan mensen die eigenlijk niet iets willen wat over de 150.000 zit.

Ook kan een auto gewoon 'te oud' zijn. In mijn voorbeeld: Een oude Mazda 323f fastbreak (de hatchback die op een station wil lijken), nog geen 140.000 op de teller. Maar wel 16 jaar oud. Ook al is hij nu in perfecte staat, mensen die hem kopen weten 'hij is 16 jaar oud, er kan zomaar 3000,- aan onderhoud bij komen in de eerste twee jaar, of zelfs het eerste jaar'. Dus hij is niks waard op de 2e hands markt, maar hij rijdt perfect. Typisch auto'tje in de categorie 'af rijden' of exporteren.

Wij hebben laatst (wij als mijn vriendin en ik) onze twee oude auto's weggedaan en ingeruild voor 1 veel nieuwere auto. Reden? Met een kind erbij wordt een auto opeens 'nodig', en wil je dus niet hebben dat er (te veel) onzekerheden aan zitten. Ik wil geen verrassingen in het onderhoud, ik wil niet het risico hebben dat je moet gaan twijfelen 'of hij het nog wel waard is' en dat soort ongeing. Die auto moet er gewoon zijn en werken, tegen een vast bedrag per maand, punt :). Tsja, daar betaal je voor.

Die Carisma van je denk je nu 'waarom zou je meer betalen'. Maar als hij om wat voor reden stil staat en 1500,- aan reparatie nodig heeft over 4 maanden dan is het verhaal anders. Nu geeft hij geen tekenen dat dat zal gebeuren, _maar je weet maar nooit_, helemaal met oude bakken.
Of een ander voorbeeld, een fietser moet uitwijken voor iets en rijdt een van je portieren in. Met zo'n deuk in een deur is je verkoop waarde praktisch 0,-. En omdat het een fietser is moet je proberen je geld terug te halen via het nationale fonds, good luck with that.

Zo zijn er talloze dingen te verzinnen waarom het opeens niet gaat met je Carisma zoals je hoopte. Of je hebt gelukt, of je beseft het je en je denkt 'ergste wat er kan gebeuren is dat ik er verlies op maak in the end' dan is het geen probleem natuurlijk :).

Zo zijn er mensen die zeggen 'nooit meer een 2e hands auto' en mensen die zeggen 'waarom zou je ooit een nieuwe kopen', het hangt er vanaf wat je ervaring er mee is geweest. En hoe goed je je onderzoek ook doet, je kan altijd pech hebben.

Mijn nieuwe auto is uit 2011, wij zijn 2e eigenaar, we kennen de vorige eigenaar, hij is altijd dealer onderhouden geweest (en geen gekke dingen mee gebeurd of reparaties nodig gehad) en heeft een technische keuring gekregen. Dan heb ik het vertrouwen om te denken wat die auto gaat doen in onderhoud en dat het betrouwbaar is. Maar ook dan kan je nog pech hebben en dat het hele plan anders uitpakt. Tsja, shit happens.

In mijn mening zijn auto's dus nog steeds dingen die gek zijn qua waarde. Het kleinste beetje kan het compleet veranderen, en dat hoeft niet perse door je eigen schuld te zijn ook. Je moet een instelling hebben van "ik geniet er van, en als het ophoud of ik kan het niet meer betalen, jammer maar dan niet" of je moet een instelling hebben "deze auto heeft mijn gezin nodig, dus ik moet gewoon zorgen dat de financiële backup er is om hem (of een andere) rijdende te houden no mather what".
Alles daar tussen in heb je gewoon de kans goed teleurgesteld te worden :).

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 18 september 2014 09:38

Tsjah die modernere Polo heeft dan wel weer allemaal leuke snufjes die een oude Carisma niet heeft, maar nog het belangrijkste : veiligheid... Je kan best een oude bak kopen maar het verschil in prijs merk je ook wanneer je ergens tegenaan rijdt (of dat iemand tegen jou aanrijdt)... Dan mag je best ABS en airbags hebben maar als je een NCAP-rating hebt van 2 sterren dan zit ik veel liever in een kleine auto die duurder was met 5 sterren ;)
Je kan best airbags en dergelijke hebben maar dat is allemaal schijn, de hele auto moet als een geheel samenwerken en daar zijn moderne(re) machines gewoon ontzettend veel effectiver in dan pakweg 12+ jaar geleden...

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 18 september 2014 09:48

TIGER79 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 09:38:
Tsjah die modernere Polo heeft dan wel weer allemaal leuke snufjes die een oude Carisma niet heeft, maar nog het belangrijkste : veiligheid... Je kan best een oude bak kopen maar het verschil in prijs merk je ook wanneer je ergens tegenaan rijdt (of dat iemand tegen jou aanrijdt)... Dan mag je best ABS en airbags hebben maar als je een NCAP-rating hebt van 2 sterren dan zit ik veel liever in een kleine auto die duurder was met 5 sterren ;)
Je kan best airbags en dergelijke hebben maar dat is allemaal schijn, de hele auto moet als een geheel samenwerken en daar zijn moderne(re) machines gewoon ontzettend veel effectiver in dan pakweg 12+ jaar geleden...
NCAP sterren zeggen ook niet alles. Een onderdeel van die rating is de veiligheid voor voetgangers. Als die slecht is kan je al geen 5 sterren halen. Is de auto dan onveiliger? Ook krijg je punten aftrek als ABS niet standaard is om een model, ook al heeft jouw specifieke auto bijvoorbeeld wel ABS. Met andere woorden: staar je niet blind op die score. Dat neemt niet weg dat modernere auto's natuurlijk wel veiliger zijn dan 15 jaar geleden door nieuwe technieken en inzichten.

Door Tweakers user hyptonize, donderdag 18 september 2014 09:54

Waarom breek je een.
Zin midden in de zin af?

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 18 september 2014 11:22

TIGER79 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 09:38:
Je kan best airbags en dergelijke hebben maar dat is allemaal schijn, de hele auto moet als een geheel samenwerken en daar zijn moderne(re) machines gewoon ontzettend veel effectiver in dan pakweg 12+ jaar geleden...
Dat is zeker waar. Mijn vorige auto (alto 94) zou kansloos geweest zijn bij een echt zware aanrijding.

Veel veiligheid in je auto doet veel mensen ook weer roekelozer rijden. Ik ben zelf ook wel een vlotte rijder maar juist omdat ik weet dat ik kwetsbaar ben kijk ik goed en anticipeer ik tijdig. Ik rij dagelijks door duitsland waar menig leasebak met 200 rustig hoekend inhaalt. Met zulk rijgedrag moet je ook wel je volle ncap score hebben want als je eraf gaat dan ga je er ook hard af (en ook dat zie ik dagelijks).

Natuurlijk bestaat er een risico dat zo'n zware auto een ongeval veroorzaakt waarbij je zelf betrokken raakt. Maar dat weegt voor mij nog niet zwaar genoeg om zelf een moderne auto te kopen. Speelt natuurlijk ook mee dat ik me niet elke 5 jaar een auto van 20k euro kan permiteren.

Door Tweakers user timberleek, donderdag 18 september 2014 11:35

TIGER79 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 09:38:
Tsjah die modernere Polo heeft dan wel weer allemaal leuke snufjes die een oude Carisma niet heeft, maar nog het belangrijkste : veiligheid... Je kan best een oude bak kopen maar het verschil in prijs merk je ook wanneer je ergens tegenaan rijdt (of dat iemand tegen jou aanrijdt)... Dan mag je best ABS en airbags hebben maar als je een NCAP-rating hebt van 2 sterren dan zit ik veel liever in een kleine auto die duurder was met 5 sterren ;)
Je kan best airbags en dergelijke hebben maar dat is allemaal schijn, de hele auto moet als een geheel samenwerken en daar zijn moderne(re) machines gewoon ontzettend veel effectiver in dan pakweg 12+ jaar geleden...
Vergeet dan even niet het verschil in sterren tussen verschillende klassen auto's.
Een polo krijgt sneller 5 sterren dan een passat, gewoon omdat het een andere klasse auto is.

Ik wil alsnog niet met een up/polo tegen een of andere grote sedan/station rijden. Dan mag het allemaal zo leuk vertaalt zijn naar sterren, maar het is een oneerlijke strijd.


Een buurvrouw bij mijn ouders is met haar 107 ooit in de berm beland en met uitsturen frontaal op een tegenligger gereden. Ik weet niet precies wat voor een het er was, maar het was "zo'n grote oude mercedes". In de huidige ratings zal die het ook slecht doen waarschijnlijk. Maar zij in de 107 was op slag dood en de auto lag aan puin. En de mercedes bestuurder had niks. Het blijft een spelletje krachten verdelen

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 18 september 2014 12:07

Een onderdeel van die rating is de veiligheid voor voetgangers. Als die slecht is kan je al geen 5 sterren halen. Is de auto dan onveiliger?
Trouwens je kan gerust 5 sterren halen met slechte voetgangersscore :
http://nl.euroncap.com/nl/results/vw/polo/371.aspx

De constructie, en dus de basis, van de auto is het balngrijkste, denk aan kreukelzone enz enz... Als je kijkt naar de NCAP score bestaat deze inderdaag uit een frontale impact, een zijdelingse, een aanrijding met een paal, rijder en bijrijder schade, kind ook maar ook zoals jij aangeeft voetgangers. Deze krijgen allemaal een eigen score/resultaat, die kun je gerust met elkaar vergelijken.
Vergeet dan even niet het verschil in sterren tussen verschillende klassen auto's.
Een polo krijgt sneller 5 sterren dan een passat, gewoon omdat het een andere klasse auto is.
Lees laatste zin hierboven, de rating is niet afhankelijk van de grootte van de auto maar de survivability binnen de passenger cell/compartment, dat maakt het vergelijkbaar voor alle klassen auto's...
Veel veiligheid in je auto doet veel mensen ook weer roekelozer rijden. Ik ben zelf ook wel een vlotte rijder maar juist omdat ik weet dat ik kwetsbaar ben kijk ik goed en anticipeer ik tijdig. Ik rij dagelijks door duitsland waar menig leasebak met 200 rustig hoekend inhaalt.
Sorry dat eerste is een aanname, wat ik je wel kan verzekeren is dat niemand in een autoongeluk wilt zitten. Het roekelozer rijden is niet afhankelijk van de veiligheid van je auto, meer over het vermogen van je auto, of het een sport-versie is, je zelfvertrouwen in autorijden (immers we hebben steeds meer ervaring en kunnen het steeds beter en we zijn allemaal uitermate goede autorijders), de muziek die je afspeelt enz enz... Ik denk dat dat soort dingen veel eerder invloed hebben dan een of andere subconscious gedachte dat je auto veilig is DUS kan ik keihard rondscheuren.... Persoonlijk rij ik in een auto met zeer hoge score maar dat houdt niet in dat ik overal roekeloos zit te rijden... Defies the purpose...
Maar zij in de 107 was op slag dood en de auto lag aan puin. En de mercedes bestuurder had niks.
Mijn oma heeft ook altijd gerookt maar is niet aan lonhgkanker gestorven, dus roken is niet kankerverwekkend....
Terugkomende op je verhaal, de 107 is inderdaad niet een al te veilige auto met 3 sterren NCAP :
http://nl.euroncap.com/nl/results/peugeot/107/510.aspx


Ik ben bang dat de meeste reagerenden niet echt weten waar ze het over hebben aan de reacties te lezen :(

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 september 2014 12:12]


Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 12:25

TIGER79 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 12:07:
[...]


Trouwens je kan gerust 5 sterren halen met slechte voetgangersscore :
http://nl.euroncap.com/nl/results/vw/polo/371.aspx

De constructie, en dus de basis, van de auto is het balngrijkste, denk aan kreukelzone enz enz... Als je kijkt naar de NCAP score bestaat deze inderdaag uit een frontale impact, een zijdelingse, een aanrijding met een paal, rijder en bijrijder schade, kind ook maar ook zoals jij aangeeft voetgangers. Deze krijgen allemaal een eigen score/resultaat, die kun je gerust met elkaar vergelijken.


[...]

Lees laatste zin hierboven, de rating is niet afhankelijk van de grootte van de auto maar de survivability binnen de passenger cell/compartment, dat maakt het vergelijkbaar voor alle klassen auto's...


[...]

Sorry dat eerste is een aanname, wat ik je wel kan verzekeren is dat niemand in een autoongeluk wilt zitten. Het roekelozer rijden is niet afhankelijk van de veiligheid van je auto, meer over het vermogen van je auto, of het een sport-versie is, je zelfvertrouwen in autorijden (immers we hebben steeds meer ervaring en kunnen het steeds beter en we zijn allemaal uitermate goede autorijders), de muziek die je afspeelt enz enz... Ik denk dat dat soort dingen veel eerder invloed hebben dan een of andere subconscious gedachte dat je auto veilig is DUS kan ik keihard rondscheuren.... Persoonlijk rij ik in een auto met zeer hoge score maar dat houdt niet in dat ik overal roekeloos zit te rijden... Defies the purpose...


[...]

Mijn oma heeft ook altijd gerookt maar is niet aan lonhgkanker gestorven, dus roken is niet kankerverwekkend....
Terugkomende op je verhaal, de 107 is inderdaad niet een al te veilige auto met 3 sterren NCAP :
http://nl.euroncap.com/nl/results/peugeot/107/510.aspx


Ik ben bang dat de meeste reagerenden niet echt weten waar ze het over hebben aan de reacties te lezen :(
Het gaat een beetje mijn doel voorbij. De carisma heeft 3 stereen. Een kreukel zone enz.
Tuurlijk zal een auto van nu veiliger zijn. Maar onveilig wil ik ze niet noemen.

Door Tweakers user timberleek, donderdag 18 september 2014 12:27

TIGER79 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 12:07:
[...]
Lees laatste zin hierboven, de rating is niet afhankelijk van de grootte van de auto maar de survivability binnen de passenger cell/compartment, dat maakt het vergelijkbaar voor alle klassen auto's...
Ja dat klopt, maar de tests verschillen. De frontal impact tests bijvoorbeeld simuleert een crash tegen een object van vergelijkbaar gewicht als de auto. Dat betekend dus dat een VW up veel minder botsenergie te verwerken heeft dan een s-klasse.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat een tank dan altijd meer voordeel heeft, maar in het verkeer mag je meestal niet kiezen waar je op rijdt. Dan is een vw up tegen een s klasse altijd een oneerlijke strijd
Sorry dat eerste is een aanname, wat ik je wel kan verzekeren is dat niemand in een autoongeluk wilt zitten. Het roekelozer rijden is niet afhankelijk van de veiligheid van je auto, meer over het vermogen van je auto, of het een sport-versie is, je zelfvertrouwen in autorijden (immers we hebben steeds meer ervaring en kunnen het steeds beter en we zijn allemaal uitermate goede autorijders), de muziek die je afspeelt enz enz... Ik denk dat dat soort dingen veel eerder invloed hebben dan een of andere subconscious gedachte dat je auto veilig is DUS kan ik keihard rondscheuren.... Persoonlijk rij ik in een auto met zeer hoge score maar dat houdt niet in dat ik overal roekeloos zit te rijden... Defies the purpose...
Hoewel je over het algemeen wel gelijk hebt, zie je toch veel ongelukken die gerelateerd kunnen worden aan overmoed. Nu met de winterbanden van afgelopen jaar zie je veel ongelukken van mensen met winterbanden. Niet omdat winterbanden niet werken, maar omdat er zat mensen zijn die weer net zo hard gaan lopen jagen als op een gematigde zomerdag. Ze zijn immers veilig, want "ze hebben winterbanden".

Al is dat wel een bepaalde groep weggebruikers die dit doet, dezelfde lui die normaal gesproken aan een stuk door bumperkleven etc.
Terugkomende op je verhaal, de 107 is inderdaad niet een al te veilige auto met 3 sterren NCAP :
http://nl.euroncap.com/nl/results/peugeot/107/510.aspx
Klopt inderdaad, maar als de betrokkenen hebben over "zo'n grote oude mercedes" denk ik eerlijk gezegd aan zo'n (tot voor kort) mrb ontduiker mercedes (200d ofzo). Die zullen het ook niet goed doen in een ncap test.

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 12:28

TIGER79 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 09:38:
Tsjah die modernere Polo heeft dan wel weer allemaal leuke snufjes die een oude Carisma niet heeft, maar nog het belangrijkste : veiligheid... Je kan best een oude bak kopen maar het verschil in prijs merk je ook wanneer je ergens tegenaan rijdt (of dat iemand tegen jou aanrijdt)... Dan mag je best ABS en airbags hebben maar als je een NCAP-rating hebt van 2 sterren dan zit ik veel liever in een kleine auto die duurder was met 5 sterren ;)
Je kan best airbags en dergelijke hebben maar dat is allemaal schijn, de hele auto moet als een geheel samenwerken en daar zijn moderne(re) machines gewoon ontzettend veel effectiver in dan pakweg 12+ jaar geleden...
Die polo had alleen centrale deur vergrendeling op afstand. Niks meer.
Ik ben het ook niet eens met je verhaal. Ik heb zelf twee keer in een auto gezeten dat aangereden werd. Een a3 uit 2007 en een Mercedes uit 1999. De a3 werd met 50 aangereden en de Mercedes met 90. In de Mercedes had een persoon een wiplase en voor de rest niemand iets. A3 alleen de bestuurder had niks. De rest moest naar t ziekenhuis.

Ik denk niet dat je je blind kan staren op sterren enz. Het is meer een indicatie en een toelating tot het wegennet.

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 12:30

Neo_TGP schreef op donderdag 18 september 2014 @ 09:01:
Toch is het verbruik van nieuwe auto's niet altijd slecht, maar ik heb wel het idee dat in ieder geval de benzine en hybride varianten nogal ver van de specificaties zitten. Ik haal zonder al te veel moeite een verbruik van 4.2 liter per 100 km (1 op 23.8), nou zit dat nog steeds wel aardig van de specificatie van 3,8 liter per 100 km, maar in verhouding tot andere nieuwe auto's valt de afwijking wel mee. Dit betreft dan een Audi A3 1.6 liter Diesel uit 2013.

Neemt overigens nog niet weg dat je met het zuinige verbruik de waardevermindering van deze auto niet zou kunnen terugverdienen.
Sorry maar een diesel dat 1 op 24 rijdt kan ik niet heel goed vinden. Dat deden ze begin 2000 ook al. Daarom snap ik ook niet dat dit niet een keer verbeterd is.

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 12:34

dipje2 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 09:13:
Auto's blijven rare dingen als je naar de waarde kijkt.
Het ene model zakt amper in waarde over de jaren, de andere kan je voor 3000,- kopen maar is twee jaar later op de 2e hands markt nog geen 800,- waard.

Sommige mensen vinden een benzine motor met (bijna) 200.000 op de teller schrikbarend veel, andere niet (hangt van de historie van het onderhoud en de auto af, en uiteraard het type / merk auto). Dus jij kan denken 'koopje' omdat je weet hoe het zit, maar dat maakt het moeilijk om hem weer te verkopen omdat je dan hem moet zien te verkopen aan mensen die eigenlijk niet iets willen wat over de 150.000 zit.

Ook kan een auto gewoon 'te oud' zijn. In mijn voorbeeld: Een oude Mazda 323f fastbreak (de hatchback die op een station wil lijken), nog geen 140.000 op de teller. Maar wel 16 jaar oud. Ook al is hij nu in perfecte staat, mensen die hem kopen weten 'hij is 16 jaar oud, er kan zomaar 3000,- aan onderhoud bij komen in de eerste twee jaar, of zelfs het eerste jaar'. Dus hij is niks waard op de 2e hands markt, maar hij rijdt perfect. Typisch auto'tje in de categorie 'af rijden' of exporteren.

Wij hebben laatst (wij als mijn vriendin en ik) onze twee oude auto's weggedaan en ingeruild voor 1 veel nieuwere auto. Reden? Met een kind erbij wordt een auto opeens 'nodig', en wil je dus niet hebben dat er (te veel) onzekerheden aan zitten. Ik wil geen verrassingen in het onderhoud, ik wil niet het risico hebben dat je moet gaan twijfelen 'of hij het nog wel waard is' en dat soort ongeing. Die auto moet er gewoon zijn en werken, tegen een vast bedrag per maand, punt :). Tsja, daar betaal je voor.

Die Carisma van je denk je nu 'waarom zou je meer betalen'. Maar als hij om wat voor reden stil staat en 1500,- aan reparatie nodig heeft over 4 maanden dan is het verhaal anders. Nu geeft hij geen tekenen dat dat zal gebeuren, _maar je weet maar nooit_, helemaal met oude bakken.
Of een ander voorbeeld, een fietser moet uitwijken voor iets en rijdt een van je portieren in. Met zo'n deuk in een deur is je verkoop waarde praktisch 0,-. En omdat het een fietser is moet je proberen je geld terug te halen via het nationale fonds, good luck with that.

Zo zijn er talloze dingen te verzinnen waarom het opeens niet gaat met je Carisma zoals je hoopte. Of je hebt gelukt, of je beseft het je en je denkt 'ergste wat er kan gebeuren is dat ik er verlies op maak in the end' dan is het geen probleem natuurlijk :).

Zo zijn er mensen die zeggen 'nooit meer een 2e hands auto' en mensen die zeggen 'waarom zou je ooit een nieuwe kopen', het hangt er vanaf wat je ervaring er mee is geweest. En hoe goed je je onderzoek ook doet, je kan altijd pech hebben.

Mijn nieuwe auto is uit 2011, wij zijn 2e eigenaar, we kennen de vorige eigenaar, hij is altijd dealer onderhouden geweest (en geen gekke dingen mee gebeurd of reparaties nodig gehad) en heeft een technische keuring gekregen. Dan heb ik het vertrouwen om te denken wat die auto gaat doen in onderhoud en dat het betrouwbaar is. Maar ook dan kan je nog pech hebben en dat het hele plan anders uitpakt. Tsja, shit happens.

In mijn mening zijn auto's dus nog steeds dingen die gek zijn qua waarde. Het kleinste beetje kan het compleet veranderen, en dat hoeft niet perse door je eigen schuld te zijn ook. Je moet een instelling hebben van "ik geniet er van, en als het ophoud of ik kan het niet meer betalen, jammer maar dan niet" of je moet een instelling hebben "deze auto heeft mijn gezin nodig, dus ik moet gewoon zorgen dat de financiële backup er is om hem (of een andere) rijdende te houden no mather what".
Alles daar tussen in heb je gewoon de kans goed teleurgesteld te worden :).
Ik snap je punt. Maar ken een aantal mensen die nieuwe auto hebben en toch vaak in een garage staan. Ik zelf heb bijna nooit iets. Niet met een swift gehad van 450, een Opel kadet van 700 een Honda civic van 2500 ( bijna twee ton mee gereden). Polo helaas wel ondanks hij twee jaar oud was en slechts 70000km had gereden.

Als de carisma volgend jaar of het jaar daarop niks meer opleverd. Maar ik er wel twee jaar in heb gereden. Ben ik nog steeds goedkoper uit. Ik was immers veel kwijt aan afschrijving en wegenbelasting + verzekering. Ik denk zelf. Ga je goed met je spullen om gaat het ook lang mee.

Door Tweakers user derx666, donderdag 18 september 2014 13:44

roundlet schreef op donderdag 18 september 2014 @ 12:30:
[...]


Sorry maar een diesel dat 1 op 24 rijdt kan ik niet heel goed vinden. Dat deden ze begin 2000 ook al. Daarom snap ik ook niet dat dit niet een keer verbeterd is.
Moet je eens kijken naar een Renault Megane 1.5DCi.
Volgens de papieren moet hij gemiddeld 3.4L/100km rijden. Als je op de snelweg 120 rijdt doet hij ongeveer 5L/100, met 130 is dat al opgelopen naar dik 5.5L/100km. Moderne diesels.... pfff...
Geef mij maar de ouwe 1.9TDI van VW. In 99 reed ik met een Seat Cordoba met die motor makkelijk 4.2L/100km met 120... Tsja... moderne techniek enzo...

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 18 september 2014 14:12

Het gaat een beetje mijn doel voorbij. De carisma heeft 3 stereen. Een kreukel zone enz.
Tuurlijk zal een auto van nu veiliger zijn. Maar onveilig wil ik ze niet noemen.
Er is een enorme verschil tussen 3 en 5 sterren...
Ik denk niet dat je je blind kan staren op sterren enz. Het is meer een indicatie en een toelating tot het wegennet.
Ik vind het goed, als we dat niet als leidraad moeten nemen wat dan wel ? De sterke verhalen van de buren ? Je weet wel, geen gordel dragen want mijn buurman is ooit aangereden en doordat hij geen gordel droeg is hij door de vooruit gevolgen waardoor hij net de paal heeft ontweken die vervolgens zijn zitplek heeft vernield ? Ht heeft zijn leven gered !
Freak accidents blijf je houden, dan nog ga ik liever in een door NCAP veilig bevonden auto zitten dan in eentje die als niet veilig is bevonden...
Volgens jou logica (dikke oude auto) heeft moderne techniek weinig in te brengen, dat terwijl dat het enige is wat f1 coureurs een aanrijding met 200+ laat overleven ;) Da's geen oude dikke mercedes....

Ik snap dit soort discussie gewoon niet, het is kwantificeerbaar, het is geen mojo, het is natuurkunde en daar werken specialisten die op dat vakgebied veel meer weten en kundiger zijn dan ons... Dan nog wordt er gediscusseerd of dat zo is... Toch accepteer je als tweaker dat een bepaalde cpu of gpu sneller is dan de andere want "jah, er zijn toch benchmarks !".... Terwijl daar ook een krachtigere gpu slechtere resultaten kan laten zien omdat er ergens anders een bottleneck zit... Dus jah, de freak accidents zijn daar ook....

Hoe dan ook als je dit soort tests niet vertrouwt dan zou je ook nooit medicijnen nemen, of energie gebruiken want jah dat wordt ook maar door mensen en apparaten ondersteund, en toch ga je niet zeggen dat dat niet zo is/werkt...

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 september 2014 14:17]


Door Tweakers user timberleek, donderdag 18 september 2014 14:18

dipje2 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 09:13:
Of een ander voorbeeld, een fietser moet uitwijken voor iets en rijdt een van je portieren in. Met zo'n deuk in een deur is je verkoop waarde praktisch 0,-. En omdat het een fietser is moet je proberen je geld terug te halen via het nationale fonds, good luck with that.
dat is een dogreden natuurlijk.
Als een fietser uit moet wijken en je deur beschadigd is hij gewoon verzekerd (aansprakelijkheidsverzekering). Als de fietser er vandoor gaat is hij/zij gewoon een stuk stront. Maar dat heeft niks te maken met een tweedehands auto. Als iemand de bumper van je nieuwe auto afrijdt en er vandoor gaat ben je ook de lul (je eigen verzekering gaat er waarschijnlijk niet voor betalen). Kost je dus ook een berg geld.

Voor die oudere auto kun je misschien nog veel makkelijk aan goedkope vervangpanelen komen.

Door Tweakers user timberleek, donderdag 18 september 2014 14:24

derx666 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 13:44:
[...]


Moet je eens kijken naar een Renault Megane 1.5DCi.
Volgens de papieren moet hij gemiddeld 3.4L/100km rijden. Als je op de snelweg 120 rijdt doet hij ongeveer 5L/100, met 130 is dat al opgelopen naar dik 5.5L/100km. Moderne diesels.... pfff...
Geef mij maar de ouwe 1.9TDI van VW. In 99 reed ik met een Seat Cordoba met die motor makkelijk 4.2L/100km met 120... Tsja... moderne techniek enzo...
Dat is ook wel verklaarbaar. Sowieso worden auto's nog steeds zwaarder. En de "groene" auto's van nu zijn perfect afgesteld op de ontzettend kromme testcyclus in de eu. Die test is bijna volledig langzaam rijden (<80 kmh) en totaal niet vergelijkbaar met dagelijks gebruik.

als ik kijk naar de focus van mijn ouders. Die is inderdaad mooi zuinig bij 50. Dan kan hij net in zijn 5 en draait hij weinig toeren. Maar op de snelweg draai je makkelijk 4000 toeren. Daar wordt hij niet zuinig van.


Dat wordt nu ook weer mooi met de nieuwe bijtellingsregels. zodra iedereen 25% moet gaan betalen worden die instapper ecohokken amper meer verkocht. Het kost namelijk bijna niks meer om een fatsoenlijke motor te nemen. Nu kost het je een vermogen. Je gaat ipv 14% meteen 20% betalen. Dan is het een hoop geld wat je extra moet betalen. Als je toch al 25% moet betalen kun je net zo goed die grotere motor nemen en fatsoenlijk kunnen rijden. Dat kost je misschien een keer 1000-2000 euro meer op de nieuwwaarde (afhankelijk van het soort auto), maar op de bijtelling en leaseprijs scheelt dat dan niet zoveel meer.

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 15:18

TIGER79 schreef op donderdag 18 september 2014 @ 14:12:
[...]

Er is een enorme verschil tussen 3 en 5 sterren...


[...]

Ik vind het goed, als we dat niet als leidraad moeten nemen wat dan wel ? De sterke verhalen van de buren ? Je weet wel, geen gordel dragen want mijn buurman is ooit aangereden en doordat hij geen gordel droeg is hij door de vooruit gevolgen waardoor hij net de paal heeft ontweken die vervolgens zijn zitplek heeft vernield ? Ht heeft zijn leven gered !
Freak accidents blijf je houden, dan nog ga ik liever in een door NCAP veilig bevonden auto zitten dan in eentje die als niet veilig is bevonden...
Volgens jou logica (dikke oude auto) heeft moderne techniek weinig in te brengen, dat terwijl dat het enige is wat f1 coureurs een aanrijding met 200+ laat overleven ;) Da's geen oude dikke mercedes....

Ik snap dit soort discussie gewoon niet, het is kwantificeerbaar, het is geen mojo, het is natuurkunde en daar werken specialisten die op dat vakgebied veel meer weten en kundiger zijn dan ons... Dan nog wordt er gediscusseerd of dat zo is... Toch accepteer je als tweaker dat een bepaalde cpu of gpu sneller is dan de andere want "jah, er zijn toch benchmarks !".... Terwijl daar ook een krachtigere gpu slechtere resultaten kan laten zien omdat er ergens anders een bottleneck zit... Dus jah, de freak accidents zijn daar ook....

Hoe dan ook als je dit soort tests niet vertrouwt dan zou je ook nooit medicijnen nemen, of energie gebruiken want jah dat wordt ook maar door mensen en apparaten ondersteund, en toch ga je niet zeggen dat dat niet zo is/werkt...
Ik denk dat je mij verkeerd begreep. Tuurlijk zijn meer sterren beter. Wat ik met de vergelijking bedoelde was de leeftijd en dus de techniek. Sinds de komst van kreukel zones, wegdraaiende motorblokken en sturen. Zijn de autos al veel veiliger geworden.
Ik ben zelf van mening dat een smart ook veilig is. Heb er genoeg over gelezen en gezien.

Het is niet dat ik de testen niet vertrouw. Alleen om Zoiets alleen met sterren uit te drukken vind ik kort door de bocht en dien je het gehele verslag te lezen. Wat ik dan ook wel eens doe zoals die van de carisma: http://www.autoweek.nl/crashtest/42/mitsubishi-carisma

Deze test is zonder airbags. Dus resultaat zou beter zijn met.
Zo zie je dat de auto niet gevaarlijk is. Als je maar een auto na 99 heb ( correct me if i'm wrong)

Maar kunnen hier heel lang over door gaan. Ik snap wat je bedoel en vind het een goede indicatie voor een koper. Zoek alleen echter verder dan de sterretjes.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 september 2014 15:19]


Door Tweakers user himlims_, donderdag 18 september 2014 15:49

goedkoop rijden; koop ieder jaar voor 500euro een auto met 1jr APK; auto stuk, koop nieuwe auto :+

Door Tweakers user Bobbreede, donderdag 18 september 2014 18:24

Leuk en herkenbaar stuk. Ik heb in 2008 een Mini gekocht voor een kleine ¤ 20K. Bijna alles erop qua opties, 4 jaar oud en 40.000 km op de teller. Je bent jong en je wilt wat...

Nu ben ik al een tijdje rond aan het kijken voor iets anders, het liefst wat groter en zuiniger, maar in de huidige staat brengt de auto met veel geluk zo'n 4 à 5 duizend euro op. 180.000 km op de teller. Het gaat gewoon nergens over, auto's zakken zo snel in waarde (vraag & aanbod) maar ook het onderhoud, bij BMW betaal je gewoon ¤100,- per uur terwijl die monteur dezelfde opleiding heeft (als het al geen stagiaire is) als bij de garage om de hoek die vlot de helft vraagt. En al zouden ze gouden handschoenen dragen, het voegt nog niets toe, wat ik met die gasten al niet meegemaakt heb...

En om nu een oude auto te kopen i.v.m. schade gevallen of juist niet i.v.m. onderhoud, dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden, vast ook uit de directe omgeving, van nieuwe auto's met achterlijk hoge onderhoudskosten omdat het niet onder de garantie valt of juist net buiten de garantie valt. Zo zijn er ook legio voorbeelden van oude auto's die netjes onderhouden zijn en daardoor geen exceptionele hoge onderhoudskosten hebben.

Het blijft gewoon een lastig/interessant onderwerp waar geen eenduidig antwoord op te geven is. :+

Door Tweakers user roundlet, donderdag 18 september 2014 20:46

Bobbreede schreef op donderdag 18 september 2014 @ 18:24:

Het blijft gewoon een lastig/interessant onderwerp waar geen eenduidig antwoord op te geven is. :+
Klopt en daarom vertel ik mijn deel daar ook in. Wat men doet moet je altijd zelf weten. Want over een jaar of wat kopen wij waarschijnlijk een auto van een paar jaar. Maar wel met de gedachte er tien jaar in te rijden.

Door Tweakers user KleineJoop, vrijdag 19 september 2014 02:45

Gewoon nooit een nieuwe auto kopen, en als je het wel doet koop een japanner.

Ik heb in Griekenland Toyota pickups gezien met ruim 8 ton op de teller en nog rijden de boeren daar elke dag rond zonder problemen, met een enorme oogst olijven in de bak. Over het algemeen is alles wat japans is gewoon goed, maakt niet uit of het een oude of nieuwe auto is, de autotechniek staat toch al 10 jaar stil. En simpel onderhoud als o.a olie verversen kan iedereen wel als je een how-to van Youtube erbij pakt. ;)

Door Tweakers user hackerhater, vrijdag 19 september 2014 08:02

Tjah gereden kilometers zeggen helaas niet zoveel. Onze auto is letterlijk van een oud dametje geweest (erfstuk), maar heeft meer stilgestaan dan iets anders.
Daarom is ie nu met 15 jaar oud en 71K (waarvan 37K van ons in 3 jaar) op de teller total loss.

Zoveelste reparatie eraan in 3 jaar. Nu weer de complete remmen, reparatie 1200 euro.
Toen had ik iets van bekijk het je, we kopen wel een andere. Mede omdat de auto met zijn max 1:12 veel te veel zuipt voor hoeveel ik ermee rij.
De auto die we nu op het oog hebben hakt dat verbruik practisch in de helft. Dat scheelt nogal met de dure brandstof in dit land.

Door Tweakers user roundlet, vrijdag 19 september 2014 08:07

hackerhater schreef op vrijdag 19 september 2014 @ 08:02:
Tjah gereden kilometers zeggen helaas niet zoveel. Onze auto is letterlijk van een oud dametje geweest (erfstuk), maar heeft meer stilgestaan dan iets anders.
Daarom is ie nu met 15 jaar oud en 71K (waarvan 37K van ons in 3 jaar) op de teller total loss.

Zoveelste reparatie eraan in 3 jaar. Nu weer de complete remmen, reparatie 1200 euro.
Toen had ik iets van bekijk het je, we kopen wel een andere. Mede omdat de auto met zijn max 1:12 veel te veel zuipt voor hoeveel ik ermee rij.
De auto die we nu op het oog hebben hakt dat verbruik practisch in de helft. Dat scheelt nogal met de dure brandstof in dit land.
Ja een auto die niet veel rijdt gaat ook achter uit. Er kan beter en paar keer per week mee gereden worden. Misschien doe je het al. Maar ik lees altijd gebruikers reviews op autoweek over onderhoud en verbruik. Geeft meestal een aardige indicatie

Door Tweakers user hackerhater, vrijdag 19 september 2014 08:12

@roundlet

Zoals ik zei is de auto een erfstuk. Het was dus geen aankoopbeslissing van onze kant.
Maar zelfs als de auto niet in zo'n slechte staat was zou ie binnenkort weg gaan.
Van een verbruik van 1:12 op zun best wordt je niet blij als je 18K per jaar rijd.

Ik ben nu ruim 350 euro per maand aan brandstof kwijt. Dat verschil dekt al bijna het hele leasebedrag van de nieuwe auto........

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 september 2014 08:13]


Door Tweakers user roundlet, vrijdag 19 september 2014 08:27

hackerhater schreef op vrijdag 19 september 2014 @ 08:12:
@roundlet
Ik ben nu ruim 350 euro per maand aan brandstof kwijt. Dat verschil dekt al bijna het hele leasebedrag van de nieuwe auto........
Ja maar bij een lease bedrag komt je brandstof nog(mits je hem via je wel least natuurlijk) . Maar ik vond 1 op 12 ook veel te veel met de huidige prijzen.
Maar daarom kijk ik altijd even op autoweek. Om zeker te zijn wat de fabriek zegt ook waar is.

Een collega van mijn heeft net een tweede hand civic hybride gekocht voor nog geen 5000 euro. Auto verbruikt 1 op 21 een en kennis van hem rijdt al drie ton op dezelfde accus

Door Tweakers user hackerhater, vrijdag 19 september 2014 08:29

I know. Ik reken ook met de helft van die 350 euro ;)
lease bedrag is namelijk 252 euro per maand
175 brandstof besparing + verzekering die kan vervallen ==

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 september 2014 08:30]


Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 19 september 2014 09:16

hackerhater schreef op vrijdag 19 september 2014 @ 08:29:
I know. Ik reken ook met de helft van die 350 euro ;)
lease bedrag is namelijk 252 euro per maand
175 brandstof besparing + verzekering die kan vervallen ==
Wat is je max km dan? Ik rij minimaal 40k per jaar. Als ik dan de leasetarieven bekijk dan valt dat vies tegen.

Door Tweakers user hackerhater, vrijdag 19 september 2014 09:50

Wat is je max km dan? Ik rij minimaal 40k per jaar. Als ik dan de leasetarieven bekijk dan valt dat vies tegen.
20K per jaar. Ik zit maar net boven het omslagpunt van diesel.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 september 2014 09:51]


Door Tweakers user roundlet, vrijdag 19 september 2014 10:10

hackerhater schreef op vrijdag 19 september 2014 @ 09:50:
[...]


20K per jaar. Ik zit maar net boven het omslagpunt van diesel.
is lpg dan niet nog beter. heb een keer een tabel gezien.
benzine is goedkoop tot 8000km , lpg tussen de 8000 en de 38000 en daarna pas diesel.
dit was wel voor de acceins verhoging van laatst.

edit: bedoel er wel g3 mee

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 september 2014 10:10]


Door Tweakers user hackerhater, vrijdag 19 september 2014 10:18

is lpg dan niet nog beter. heb een keer een tabel gezien.
benzine is goedkoop tot 8000km , lpg tussen de 8000 en de 38000 en daarna pas diesel.
dit was wel voor de acceins verhoging van laatst.
Jup, maar ik heb perse een automaat nodig (ivm rijbewijs) en van die auto was er geen gas automaat versie. Helaas.
Maar volgens mij hebben we het topic gekaapt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 september 2014 10:20]


Door Tweakers user roundlet, vrijdag 19 september 2014 10:21

hackerhater schreef op vrijdag 19 september 2014 @ 10:18:
[...]


Jup, maar ik heb perse een automaat nodig (ivm rijbewijs) en van die auto was er geen gas automaat versie. Helaas.
als je een auto koopt. Zou ik hem.nooit direct met gas Kopen( mits nieuw dan).
Maar achteraf inbouwen. Ivb garantie etc. Dus een mooie auto uitzoeken en daar gas in. Bij volvo lijken er goed op te doen.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 19 september 2014 10:24

Diesel is niet zo voordelig meer tov gas. Bij veel km is gas zelfs voordeliger. Het is bijna om het even bij 40k per jaar.

Echte besparing zit hem bij veel km om de goedkoopste pompen op actiedagen te pakken.

Door Tweakers user hackerhater, vrijdag 19 september 2014 10:36

Zoals tanken bij een pomp vlak bij de grens?:P
De brandstof is hier zo 8 ct goedkoper dan in den bosch en het is maar 200 M om op route van mijn werk.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 19 september 2014 10:47

Jep, en dan nog opletten. Ik woon in de grensstreek met Duitsland en rij dagelijks door Duitsland.

In NL zitten op 1 punt 2 tankstations tegenover elkaar. De ene is bemand de andere niet. Verschil: 9 cent. (afritten in beide richtingen op 1,5 km)

In Duitsland tanken maakt ook niet meer uit. Op en direct langs de grote wegen is de prijs nagenoeg hetzelfde als in NL. De wat kleinere pompen in de dorpen kan nog wel een cent of 5 schelen. In NL hebben veel pompen nog een actiedag waarbij er nog eens 3 cent extra af gaat. Iets wat ik in Duitsland nog niet heb gezien.

"Mijn" goedkoopste pomp in Duitsland is slechts 1 cent goedkoper dan tanken op de actiedag in Nederland. In NL hoef ik niet om, in DL ongeveer 3 kilometer.

(oh ja, vanochtend getankt voor 1.365 [Diesel])

Door Tweakers user Kevinp, vrijdag 19 september 2014 11:58

Ik weet niet hoeveel meer onderhoud of minder zuinig LPG auto's zijn. Maar met de wegenbelasting kan ik me niet voorstellen dat LPG niet bijna altijd erg gunstig is. de G3 wegenbelasting is niet veel hoger dan die van Benzine. En de tank kosten zijn ca 65% van die van benzine. Wanneer je dus 20% minder zuinig rijd rij je nog altijd 20% goedkoper.

Extra onderhoud heb je wel, maar dat zit hem op de kilometers, maar qua belasting is LPG (G3) al snel behoorlijk gunstig.

Door Tweakers user Vistajevski, vrijdag 19 september 2014 13:37

Om nog eens op het oorspronkelijke topic in te gaan: ik heb één keer een tweedehands bromfiets gekocht, één keer een tweedehands motor en één keer een tweedehands auto. Alle drie japanners. En dat is drie keer redelijk rampzalig/kostbaar afgelopen. Wat motorvoertuigen betreft kan het mij dus niet nieuw genoeg zijn, aan tweedehands waag ik me voor mijn eigen gemoedsrust niet meer. Het betekent natuurlijk wel dat je niet zo vaak iets anders kunt rijden, of misschien wat kleiner dan je zou willen, maar een auto zonder gezeik is ook wel zo prettig.

Door Tweakers user roundlet, vrijdag 19 september 2014 15:03

Vistajevski schreef op vrijdag 19 september 2014 @ 13:37:
Om nog eens op het oorspronkelijke topic in te gaan: ik heb één keer een tweedehands bromfiets gekocht, één keer een tweedehands motor en één keer een tweedehands auto. Alle drie japanners. En dat is drie keer redelijk rampzalig/kostbaar afgelopen. Wat motorvoertuigen betreft kan het mij dus niet nieuw genoeg zijn, aan tweedehands waag ik me voor mijn eigen gemoedsrust niet meer. Het betekent natuurlijk wel dat je niet zo vaak iets anders kunt rijden, of misschien wat kleiner dan je zou willen, maar een auto zonder gezeik is ook wel zo prettig.
Dat weet ik helaas ook er zijn veel mensen die pech hebben met hun aankoop en een hoop kan door de verkoper verzwegen worden. Echter wanneer je een beetje kennis hebt of iemand mee neemt die dat heeft. Kom je een end. Tegenwoordig kan je hem ook even laten keuren.

Door Tweakers user CrystalViriS, vrijdag 19 september 2014 16:48

Ik rij nu in een Hyundai Getz uit 2003. Prima autootje... en nog best luxe. In hoogte verstelbare stoelen+ stuur, airco, airbags (dubbel). Spiegels en ramen electrisch, achter overal nette hoofdsteunen en 3 gordels achterin.

Eigenlijk voldoet ie gewoon prima. Hij is toch elke keer weer zuiniger dan dat ik verwacht. Het is zeker niet moeders mooiste, maar wel een zeer betrouwbare auto. Het interieur vind ik dan wel weer mooier dan dat van veel vergelijkbare auto's. Ik heb er ook nog niets geks mee meegemaakt. Blijkbaar scoort ie nog aardig op de NCAP test, al blijft het natuurlijk een klein autootje.

Heb destijds nog gekeken naar de duitse varianten maar ik vind duitse auto's zo verschrikkelijk overgewaardeerd als je ziet wat je ervoor moet neertellen. Ik heb een poos in een vergelijkbare corsa gereden maar ik vind de hyundai veel prettiger rijden om eerlijk te zijn. De rest van de familie rijden allemaal Duits momenteel en zijn al vaker bij de garage geweest dan ik afgelopen jaar. Ik heb alleen onderhoud laten uitvoeren.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 september 2014 16:49]


Door Tweakers user Sonny90, woensdag 14 januari 2015 10:35

Het ligt er maar net aan waar je een auto aanschaft. Heb ongeveer een jaartje geleden bij Leendert vd born een auto aangeschaft voor een geweldige prijs. Een Nissan Leaf die ook nog eens zuinig rijdt waardoor ik mega op mijn benzinekosten bespaar! Dus zo gek zijn we niet, alleen als je onnodig veel uitgeeft aan een auto, dan ben je wel gek ;)

Door Tweakers user roundlet, woensdag 14 januari 2015 12:07

Sonny90 schreef op woensdag 14 januari 2015 @ 10:35:
Het ligt er maar net aan waar je een auto aanschaft. Heb ongeveer een jaartje geleden bij Leendert vd born een auto aangeschaft voor een geweldige prijs. Een Nissan Leaf die ook nog eens zuinig rijdt waardoor ik mega op mijn benzinekosten bespaar! Dus zo gek zijn we niet, alleen als je onnodig veel uitgeeft aan een auto, dan ben je wel gek ;)
Naja een leaf kost aardig toch?
Maar ik zie wel toekomst in electrische autos.
En dan niet om je auto af te kraken. Maar een actieradius van 100 km ongeveer heb ik zelf niks aan en hij kan geen aanhanger trekken. Ook zag ik op mp dat ze nog rond de 15.000 euro kosten. Mijn auto was 1200. Dan kan ik nog 8125 liter tanken voor ik aan dat bedrag zit.
Tuurlijk heeft electra en een nieuwe auto zo zn voordelen. Maar t blijft een nieuwe auto kost gewoon best veel geld. Ik hou daar in tegen ook van mooie nieuwe autos. Alleen koop liever een mooie motor. Die behoud zn waarde beter.

Reageren is niet meer mogelijk